Pika-ohje DAGitty -sovelluksen käyttöön

Muut aiheet Ei kommentteja

DAGitty -sovellus löytyy osoitteesta dagitty.net.

Valitse vasemmasta reunasta “Launch DAGitty online in your browser.”

Tämän jälkeen selaimeen aukeaa oheinen vakionäkymä, jossa on piirrettynä muutamia muuttujia valmiiksi.

Ennen oman kausaalimallin piirtämistä voit poistaa kaikki muuttujat, jotka ovat valmiina oletusarvoisesti. Ennen tätä klikkaa vasemmasta yläreunasta Variable -valikon kohdalta oikealle osoittavaa nuolta, jotta saat auki kyseisen valikon.

Muuttujan poistaminen tapahtuu klikkaamalla kyseistä muuttujaa harmaalla alustalla. Muuttujan ympärille tulee paksumpi kehä. Tämän jälkeen valitse vasemmalta ylhäältä delete.

Uuden muuttujan lisääminen tapahtuu klikkaamalla mitä tahansa tyhjää kohtaa harmaalla alustalla. Tämän jälkeen tulee pieni valintaikkuna, johon voit syöttää uuden muuttujan nimen.

Vasemmalta ylhäältä Variable -valikon alta voi valita muuttujan tyypin. Jokaisessa mallissa pitää olla vähintään exposure eli lähtömuuttuja sekä outcome eli päätemuuttuja. Näillä on omat graafiset symbolit, jotka on kuvattuna vasemmalla alhaalla. adjusted -muuttuja tarkoittaa muuttujaa, joka on mitattu ja joka on mukana oletetussa monimuuttujamallissa lähtö- ja päätemuuttujan lisäksi. unobserved tarkoittaa muuttujaa, jota ei voida mitata, mutta joka on mukana kausaalikuvaajassa teoreettisena käsitteenä.

Muuttujien välille luodaan polkuja klikkaamalla ensin muuttujaa, josta polku lähtee ja sitten muuttujaa johon se päättyy. Jos esimerkiksi haluat piirtää polun lähtömuuttujasta päätemuuttujaan, klikkaa ensin lähtömuuttujaa ja sen jälkeen päätemuuttujaa. Polun poistaminen tapahtuu tekemällä sama uudestaan.

Oikeassa yläreunassa valikon Causal effect identification -otsikon alapuolella lukee millaisia kokonaisvaikutuksia (total effect) voidaan analysoida milläkin muuttujavalinnalla.

Esimerkiksi alla olevassa esimerkissä v1 on lähtömuuttuja ja v2 on päätemuuttuja. v6 on sekoittava tekijä ja v4 on välitysmuuttuja eli mediaattori. Molemmat ovat myös adjusted eli oletetusti mukana monimuuttujamallissa. Oikeassa yläkulmassa lukee, että kokonaisvaikutusta ei voida arvioida, koska mukana on mediaattorimuuttuja.

Klikkaamalla muuttujaa v4 ja ottamalla rastin pois kohdasta adjusted tilanne muuttuu. v4 ei ole enää mukana oletetussa monimuuttujamallissa ja oikeassa yläkulmalla todetaan nyt, että kokonaisvaikutuksen arvioimiseksi v6 pitää ottaa mukaan monimuuttujamalliin eli v1:n vaikutus v2:seen pitää vakioida v6:lla.

Mitä mieltä olit artikkelin sisällöstä?

Klikkaa tähteä arvostellaksi artikkelin!

Keskiarvo 5 / 5. Arvostelujen lukumäärä: 2

Kukaan ei ole vielä äänestänyt, ole ensimmäinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *