Frekventistisen tilastotieteen näkökulmasta on hyödyllistä ymmärtää kahden eri hypoteesi testauksen pääpiirteet – Fisherin ja Neyman-Pearsonin menetelmät. Nykyisin lähes universaalisesti käytetty tilastollinen menetelmä nollahypoteesin merkitsevyyden testaus on epälooginen yhdistelmä näitä kahta ja sen heikkouksien ymmärtäminen on oleellinen osa hyvää tilastollista päättelyä. Fisherin menetelmä Ronald Aylmer Fisher oli brittiläinen tilastotieteilijä, jota on pidetty modernin tilastotieteen pioneerinä ja ..
Archives : toukokuu-2020
Tervetuloa Tilastokuntoon!
Oikeiden menetelmien oikea käyttö on keskeisin osa hyvää tiedettä. Tämä näkökulma on ollut viime vuosiin asti melko vähällä huomiolla. Tieteilijöille ja juuri lääketieteen alan tutkijoille on opetettu perustyökalujen käyttö, mutta ei välttämättä syvällistä ymmärrystä niiden taustoista ja perusteista. Tilastotiede ja lääketieteellisten tutkimusmenetelmien käyttö ei ole mekanistista, vaan niiden käyttö pitää olla soveltavaa. Tämä tarkoittaa tutkittavan ilmiön ymmärtämistä, sen kliinistä merkitystä, aikaisemman kirjallisuuden sisäistämisestä, näiden huomioimista käytetyissä tilastomenetelmissä ja ennen kaikkea ymmärrystä tutkimusasetelmaan ja tuloksiin liittyvistä epävarmuuksista. Andrew Gelmanin sanoin:
Tilastokunnon tarkoitus on tarjota suomenkielistä tietoa, neuvoja ja kirjallisuusvinkkejä soveltavan tilastotieteen alalle. Painopiste on erityisesti lääketieteellisessä tutkimuksessa ja tämä korostuu varsinkin kirjallisuusviitteissä. Kaikki sisältö maksutonta ja vapaasti luettavissa.
Tuoreimmat artikkelit
- Hypoteesin testauksesta estimointiin 30.7.2023
- Logistinen regressio käytännössä – R ja SPSS 8.11.2022
- Logistinen regressio 22.10.2022
- R – Funktionaalinen ohjelmointi 19.6.2022
- Käytännön näkökulmia monimuuttujamalleista 13.4.2022